Nästa artikel

I danska skolor blir robotar blir en allt vanligare del i undervisningen. De används till att uppmuntra barn med autism till social kontakt.

Special Nest har tidigare skrivit om robotar som hjälpmedel för barn med autism. Här om Furhat och här om Knatte, Fnatte och Tjatte.

I danska skolor blir robotar blir en allt vanligare del i undervisningen. De används till att lära ut ekvationer, grammatik och multiplikationstabeller – och för att uppmuntra barn med autism till social kontakt. Det rapporterar Helsingborgs dagblad.

Skolen ved Nordens Plats i Köpenhamn använder sig av roboten Zeno i undervisningen ett par gånger i veckan. Zeno är en humanoid robot, det vill säga en robot byggd för att efterlika mänskliga drag. Han kommer förprogrammerad med vissa funktioner men kan programmeras om och anpassas efter skolans behov. Till exempel kan barnens namn programmeras in, så att Zeno känner igen deras ansikte med hjälp av en kamera.

Enligt tillverkaren Blue Ocean Robotics kan Zeno användas för att uppmuntra social kontakt hos barn med autism. Barn med autism kan ofta ha svårt för socialt samspel och kommunikation. Till exempel är det ofta svårt för personer med autism att läsa av och förstå andras känslor.

Zeno har en funktion specialanpassad funktion just för att öva barn med autism i att förstå känslor, där han ändrar ansiktsuttryck och låter barnen gissa hur han mår. Därefter berättar han vilket humör han är på och förklarar varför han mår som han mår. Mimiken är överdriven för att den ska vara extra tydlig.

Roboten Zeno

  • Tillverkas av det danska företaget Blue Ocean Robotics.
  • Är en humanoid robot med mänskliga drag.
  • Är 56 centimeter lång och kan tala 26 olika språk.
  • Kostar cirka 57 000 kronor.
Kategorier: 
Forskning
Annons