Nästa artikel

Den 24 april ordnas en välgörenhetsgala på Oscarsteatern i Stockholm. Arrangörer är föreningen Kung Över Livet. Under kvällen kommer det att ske en insamling. Pengarna ska gå till bland annat forskning om NPF.

Det är andra gången Kung över Livet-galan ordnas. För två år sedan, 2014, hölls första galan. Då samlades det in pengar till hjärnfonden för forskning om npf. Resultatet blev 130 000 kronor.

– Vi var så stolta att "vi vanliga” morsor lyckades, säger Lena Fenryr på Kung Över livet.

Också den här gången kommer ett av målen med galakvällen vara att samla in pengar till förmån för personer med NPF. Bland annat kommer en del gå till forskning om barnhjärnan och olika diagnoser: bland annat adhd, add, dyslexi och autism. Vid sidan av forskning kommer en del av pengarna att hamna hos stiftelsen Viggo Foundation, som arbetar för att ge barn och unga med särskilda behov möjlighet att idrotta.

Dessutom kommer galakvällen innehålla uppträdanden, mingel, utställningar och utdelning av det så kallade "Eldsjälspriset".

 

Vill öka förståelsen för NPF
Föreningen Kung Över Livet bildades 2012 av föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Grundarna träffades på olika internetforum där den gemensamma nämnaren var kampen för att hjälpa sina barn. Föräldrarna fick ett sammanhang där de kunde stötta och trösta varandra.

– Det blir lätt som en nedåtgående spiral.  Det ville vi vända, så vi beslutade oss för att vi måste göra något "på riktigt", något kul, säger Lena Fenryr.

Idag vänder sig Kung Över Livet till personer som själva har diagnos, såväl som till deras anhöriga.  Men även till andra som har ett intresse av NPF-frågan.

– Vi vänder oss till alla som vill engagera sig.  Vi sprider berättelser från alla som vill det via vår Facebooksida, så länge det har anknytning till NPF. Vi bloggar,  twittrar, har instagram och Youtube. Vår förhoppning och önskan är att vi kan öka acceptansen, kunskapen och förståelsen för NPF genom att sprida berättelserna. Vi vill nå politiker, ledare och andra i samhället som kan underlätta för våra barn, ungdomar och vuxna.

Arbetet med Kung över livet har enligt Lena Fenryr lett till tröst och kraft, nya kontakter och kunskaper.

– Vi har fått prova på många nya saker i och med förenings- och galaarbetet. Det är spännande och lärorikt. Det känns som att vi är samhällsförbättrare, och att vi är med och skapar en bättre värld för dem som lever i och omkring NPF.

 

Kung Över Livet-galan 2016 kommer äga rum på Oscarsteatern i Stockholm den 24 april.

Aktiviteter under kvällen är bland annat uppträdanden, mingel och utställare.

Överskottet kommer att gå till:

  • Kung Över Livets egen insamling hos Hjärnfonden kring forskning på barnhjärnan och diagnoser som adhd, add, asperger, autism, dyslexi och dyskalkyli (40 procent)
  • Stiftelsen Viggo Foundation, som ger barn och unga med autism, asperger och adhd möjlighet att idrotta på sina premisser. (40 procent)
  • Kung Över Livets arbete (20 procent)

Biljetter till galan går att köpa här

Annons