Nästa artikel

Svenska barn och ungdomar lägger sig allt senare och sover allt mindre. Andelen som sover sju timmar eller färre har ökat påtagligt. Det visar en ny studie från Karlstads universitet, rapporterar SVT.

I undersökningen har forskarna tittat på hur sovbeteendena hos 11-, 13- och 15-åringar har utvecklats mellan 1985 och 2013. Resultaten visar att sovvanorna har ändrats genomgående. 1985 var det 15 procent av 15-åringarna som gick och lade sig efter klockan elva på kvällen. Detta kan jämföras med 2013 då över hälften av 15-åringarna lade sig efter klockan elva. Också den grupp som sover minst, det vill säga färre än sju timmar varje natt, har  ökat från fem procent till 15 procent under samma tidsperiod. Samtidigt visar det sig att ungdomarna som sover färre än sju timmar varje natt mer frekvent drabbas av huvudvärk, nedstämdhet, koncentrations- och motivationssvårigheter eller ont i magen jämfört med dem som sover åtta timmar eller längre. Vad beror denna förändring på? Enligt Annika Norell-Clarke, psykolog och den forskare vid Karlstad universitet som har lett studien, kan förklaringen delvis ligga i den moderna livsstilen och tekniken. Till skillnad från tidigare finns det i dag "inga stopptider i samhället".

– På 80-talet var det så att om en förälder ville att man skulle gå och lägga sig, så fanns inte så mycket motstånd. Det fanns inte så mycket att göra på kvällen, tv-programmen var slut till exempel. Men nu finns en oändlig mängd roliga och intressanta saker att engagera sig i. Som förälder ser du inte vad tonåringen gör på sitt rum, med sin telefon till exempel. Och sedan är det så att föräldrar inte är så bra på att själva varva ner och sluta engagera sig i sociala medier på kvällarna eller sluta göra saker som gör att man håller sig pigg, säger Annika Norell-Clarke till SVT.

Kategorier: 
Forskning
Annons