Nästa artikel

En ny studie från Helsingfors universitet visar att långa psykoterapier på sikt kan vara mer kostnadseffektiva än korttidsterapi vid behandling av komplicerade former av ångest och depression, rapporterar Studio Ett i P1.

Rolf Holmqvist, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, kallar studien ”nästan unik” då väldigt få studier enligt honom görs på långa terapier.

– Det är intressant att de ser så goda resultat på de här långa terapierna på över 30 månader med ofta två samtal i veckan. Det är en imponerande studie, säger han i Studio Ett.

I inslaget diskuteras kostnadsfrågan och då menar Rolf Holmqvist att man bör se det ur ett långsiktigt perspektiv.

– Om en 35-åring går 150 timmar i terapi är frågan hur mycket det lönar sig både för individen och samhället om man sedan kan komma igång och jobba i trettio år. Terapi lönar sig om man väljer rätt, säger han i programmet.

I inslaget sammanfattas det som att kort behandling ger effekt snabbare medan lång behandling kostar mer men då å andra sidan kan ge en effekt som varar längre.

– Det man ser på de korta terapierna är att människor går 10-15 gånger och sedan går det ett halvår innan man insjuknar igen och då går en omgång till. Så på lång sikt blir det samma kostnad, säger Rolf Holmqvist. 

Kategorier: 
Forskning
Annons