Nästa artikel

  • "Nu är det bekräftat att det finns samband", säger forskaren Kyriaki Kosidou apropå den nya brittiska studien om kopplingen mellan polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och autism. Obs: Personerna på bilden har ingenting att göra med nedanstående artikel.

  • Kyriaki Kosidou forskar om psykiatrisk epidemiologi vid Karolinska institutet i Stockholm.

Premium Kvinnor med hormonavvikelsen PCOS har större sannolikhet att få barn med autism. Det visar en ny brittisk studie, där 9 000 kvinnor med hormonrubbningen har undersökts. Fynden kan bidra med en viktig pusselbit för att förklara hur autism uppstår. Special Nest intervjuar KI-forskaren Kyriaki Kosidou om kopplingen mellan PCOS och diagnosen.

PCOS står för polycystiskt ovariesyndrom och tillståndet innebär det finns många äggblåsor på äggstockarna, samtidigt som halterna av testosteron är höga i kroppen. Ofta upptäcks PCOS när en kvinna försöker bli gravid, eftersom den hänger samman med fertilitetsproblem. – PCOS är vanligt, upp till tio till femton procent har det i varierande svårighetsgrad. Men det är ofta odiagnosticerat, många inte känner till att de har det. PCOS är en av de vanligaste orsakerna till

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Forskning
Annons