Nästa artikel

Psykiatrerna Anders Hansen och Simon Kyaga vill göra vetenskap mer lättillgänglig med sin nya podd.

Anders Hansen och Simon Kyaga är både psykiatrer. De har nu startat en podd, som heter just Psykiatrikerna, där de lyfter fram vetenskapliga framsteg inom psykiatri. Bland annat har de intervjuat Karl Deisseroth, forskaren bakom optogenetik och Moshe Szyf, professor i epigenetik.

– Han (Moshe Szyf) har forskat kring hur trauman i barndomen eller till och med innan man är född kan påverka stresskänslighet under hela livet. Jag fick en annan syn på patienter som haft en besvärlig uppväxt, det tycks vara rent biologiska mekanismer som satts igång hos de här individerna som gör att de löper ökad risk för psykisk ohälsa senare i livet. Det gav mig en aha-känsla, säger Anders Hansen till Dagens Medicin.

De startade podden för att de själva har ett stort forskningsintresse, men också för att de vill göra vetenskap mer lättillgänglig. Den riktas i första hand till läkare och psykiatrer, men även till allmänt intresserade. Psykiatrikerna lanseras den 1 november med ett nytt avsnitt varje månad. Avsnitten kan hittas bland annat via iTunes.

Annons