Nästa artikel

Med en ny metod kan man upptäcka dyslexi på en minut. Det hävdar forskare från Karolinska Institutet.

Forskare från Karolinska Institutet i Stockholm har utvecklat en ny metod för att upptäcka dyslexi. De tittar på hur dyslexi yttrar sig i ögonrörelser.

– Eleven sätter sig framför en dator eller platta och läser några rader i en text. Under tiden mäter vår utrustning precis var ögonen befinner sig i texten och vi kan se exakt vad som händer när de läser. Det tar omkring en minut, säger Fredrik Wetterhall, vd för företaget Optolexia som grundats av forskarna, till Skolvärlden.se

Informationen visar hur länge barnet stannar vid olika ord och hur hens ögon vandrar från ett ord till ett annat. Inspelningen jämförs med forskarnas databas av tidigare inspelade barn med eller utan dyslexi. På så sätt delas barnen upp i grupper. Optolexia uppger att deras metod har en träffsäkerhet på omkring 95 procent – både när det gäller att upptäcka och utesluta dyslexi.

Metoden utvärderas nu i en studie där 1500 barn på tolv skolor deltagit. Och resultatet kommer att publiceras i vetenskapliga artiklar.

– Vi hoppas att metoden kan göra att vi hittar fler barn tidigare. Snittåldern för när man identifierar barn är i dag omkring 13 år. Det är alldeles för sent. Vår målgrupp är barn i lågstadiet. Och målet är att göra det enkelt för skolorna, säger Fredrik Wetterhall.

Annons