Täcken som stärker sömnen
Tyngdtäcken finns i tre varianter, boll-, kedje- och kastanjetäcke. Studier, bland annat en studie i arbetsterapi vid Örebro Universitet, har visat att tyngdtäcken upplevs positivt av de allra flesta användare. I studien framkom att insomningstiden minskade, antalet sömntimmar per natt ökade och antalet uppvaknanden minskade vid användning av tyngdtäcke. Författarna kom också fram till att det är säkert att använda dem – blodets syresättning, blodtryck och puls påverkas inte av användningen.
Johanna är 21 år. Hon har sovit dåligt under hela sin uppväxt. Johanna har Aspergers syndrom och fick höra talas om kedjetäcket under gymnasietiden via Habiliteringen. Tanken med täcket var att hjälpa henne att komma till ro och sova bättre. Johanna var till en början skeptisk, men ändå villig att ge det ett försök.
– Jag somnade på direkten, helt sjukt. Det blir som en trygghet. Det är svårt att förklara, men jag blir jättelugn, säger hon.
Plötsligt kunde hon sova tolv timmar i sträck, vilket i princip aldrig hänt tidigare.
– Det är lite svårt att ”sprattla runt” med tio kilo tyngd på sig, säger hon.
Utan biverkningar
Till en början tyckte Johannas kompisar att det lät helt galet.
– De tror att man inte kan andas. Men det kan man visst. Annars skulle jag ju inte använda det.
En kompis fick låna hennes täcke på åtta kilo.
– Hon har ingen diagnos eller så, men svårt att somna.
Kompisens föräldrar undrade hur det var möjligt att hon plötsligt sov så bra.
– Även min pappa som är egenföretagare och kan vara upp i varv lånar täcket ibland.
Johanna rekommenderar kedjetäcket till vem som helst som har problem med sömn och känner oro.
– Det finns ju mediciner, men då kan man ju bli trött dagen efter. Nu slipper man alla biverkningar, säger hon.
Kedjetäcket tillverkas i Sverige
Kedjetäcket är en svensk uppfinning som tillverkas för hand i Stenkullen utanför Göteborg. Lanseringen skedde 2008.
Två år tidigare kom upphovsmannen Staffan Ramer i kontakt med ett tyngdtäcke. Det var under en period i livet då han själv hade problem med stress och sömnproblem.
– Jag provade olika former av tyngdtäcken och märkte att det hjälpte mig att sova. Intresset tog fart och jag läste på mer om forskning i ämnet sensorisk integration, säger han.
Formas efter kroppen
Staffan Ramer är civilingenjör i botten och har arbetat med produktutveckling av rehabprodukter i över 30 år. Han började han klura på en egen variant av ett tyngdtäcke. Han ville hitta något som inte såg ut som ett hjälpmedel. Det kändes viktigt.
– Det ska uppfattas som ett vanligt täcke. Om man är ung känns det inte så kul att ha en rehabprodukt.
Han ville även hitta en tyngdgivare som inte tog för stor plats, och kunde forma sig efter kroppen. Tillslut föll valet på kedjor eftersom metallen rör sig efter kroppen. Täcket formas alltså efter din kropp och det blir en omslutande effekt.
– Man kan kanske jämföra det med ett liten unge som gråter. Om du tar upp barnet och trycker det mot bröstet så skapar det trygghet och barnet kommer till ro, säger han.
Två sidor
Ena sidan av kedjetäcket är mjukt och slätt, på den andra sidan känner man kedjorna. Det är medvetet skapat så, så att man har en valmöjlighet.
– Det är det bästa jag har gjort! Vi som arbetar med täcket får så oerhört mycket positiv respons. Personer kontaktar oss och berättar om hur täcket förändrat deras liv till det bättre. Tänk att få vara en del av att hjälpa så många människor i sin vardag, säger Staffan Ramer.
Mer om kedjetäcket
Kedjetäcket är sytt i ett antal längsgående kanaler som är fyllda med kedjor som är fastnitade upptill och nertill. Kedjetäcket har en kedjesida och en vadderad sida. Täcket finns i tre olika vikter – 8 kg, 10 kg och 12 kg har en dragkedja mitt på täcket. Detta för att möjliggöra tvätt i en vanlig tvättmaskin.
Kedjetäckets funktion är baserat på vetenskapliga studier om tyngdens lugnande inverkan. Genom täckets tyngd får användaren en tydligare känsla av kroppens gränser. Den behagliga tyngden frisätter en rad kroppsegna hormoner som verkar ångestdämpande och lugnande för både blodtryck och puls. Effekten blir att du kan slappna av, komma ner i varv och får bättre kvalitet på sömnen.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Hon är mamma till fyra barn med npf-diagnoser
- Så här funkar WISC-testet
- 10 märkliga saker neurotypiker gör
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Författaren Lotta Lundh: ”Vi gjorde så många fel innan vi visste”
- Så tänker personer med autism om kärleksrelationer
- 10 saker varje barn med autism önskar att du visste