Nästa artikel

  • Genrebild. Pojken på bilden har ingen koppling till innehållet i texten.

  • Ingrid Larsson är docent i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad och projektledare för studien om tyngdtäckenas effekt hos barn med adhd och sömnproblem.

Premium Förskrivningen av tyngdtäcken till barn med adhd och sömnproblem stoppades eftersom effekten inte var tillräckligt väl utvärderad. Forskare på Högskolan i Halmstad har nu genomfört en stor studie som visar att tyngdtäcken gör att dessa barn sover bättre och mer sammanhängande. Kan detta leda till att förskrivningen återupptas, och kan tyngdtäcken minska behovet av sömnmedel bland barn? Special Nest har intervjuat forskaren Ingrid Larsson.

Tidigare har olika regioner i Sverige förskrivit tyngdtäcken som hjälpmedel för barn med adhd och sömnproblem. Många användare har uttryckt uppskattning över tyngdtäckena, men sedan några år tillbaka har regionerna dragit tillbaka förskrivningen eftersom det har saknats ett gediget vetenskapligt underlag kring tyngdtäckenas effekt. En grupp forskare på Högskolan i Halmstad har nu utfört en omfattande utvärdering som inkluderade sammanlagt 94 barn med adhd. – En drivkraft i vå

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Forskning
Annons