Nästa artikel

Psykiatern Ing-Marie Wieselgren vill se en mer mångfasetterad beskrivning av hur livet med adhd kan te sig. Många av de kändisar som går ut och berättar om sin adhd-diagnos framhåller hur diagnosen har fungerat som en drivkraft. Men Ing-Marie Wieselgren menar att vi också behöver prata mer om de svårigheter diagnosen för med sig.

Flera kända svenskar har berättat om att de har en adhd-diagnos och vad det innebär för dem. Bland dem som har varit öppna med sin diagnos finns bland andra artisten Petter Askegren, entreprenören Isabella Löwengrip, programledaren Kristin Kaspersen, komikern Soran Ismail, fotbollsexperten Magnus Hedman samt artisterna Samir Badran och Viktor Frisk. Flera av dem beskriver lättnaden när de fick diganosen, hur struligt livet var tidigare och hur deras adhd har varit en stark drivkraft som fått dem att uppnå sina drömmar.

För många som själva har diagnosen kan det vara ett stöd att det är något det pratas öppet om, och det är också något som Ing-Marie Wieselgren ställer sig positiv till. Däremot skulle hon många gånger önska en mer nyanserad bild av hur det är att leva med diagnosen.

– Den kan vara en superkraft men det kan också vara ditt livs olycka. Och ibland kan den vara både och för samma människa, säger Ing-Marie Wieselgren, psykiater och psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, till tidningen Mitt i Stockholm.

Hon tycker att man exempelvis borde prata mer om att det för en person med adhd-diagnos kan vara svårt att leva upp till samhällets krav.

– Problem uppstår i mötet mellan individens förmåga och samhällskrav. I dag har vi ett samhälle som ställer stora krav på att hantera mycket information och mycket impulser.

Ing-marie Wieselgren vill öka kunskapen om adhd i samhället generellt och anser att det borde vara en obligatorisk del av utbildningen för lärare och vårdpersonal. Hon menar att personer med adhd lika självklart ska få hjälp som att ett barn med dålig syn får glasögon. 

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons