Nästa artikel

Friåkaren Jon Olsson, 34, berättade nyligen för första gången om sin adhd-diagnos i sin videoblogg. Genom att prata öppet om diagnosen hoppas han kunna vara ett stöd för andra.

Skidåkaren Jon Olsson vann junior-SM i slalom 1999, men bestämde sig för att satsa på friåkning. Sedan dess har han tagit flera medaljer, bland annat guld i grenen Big Air i Winter X-Games 2008. Och han tackar sin adhd-diagnos för att han är där han är i dag. Han menar att det är tack vare att han har gått in för saker till 110 procent som han har lyckats.

– Jag kan inte göra saker halvdant. Det har resulterat i framgång och att jag i dag lever ett liv jag bara kunde drömma om som barn. Så om man använder egenskaperna som kommer med adhd till något positivt kan man göra något bra av det, säger han i vloggen.

Jon Olsson har länge känt att han inte riktigt är ”som de flesta andra” och har också fått sådana kommentarer från sin omgivning. Men det var först i år som han valde att söka hjälp, bland annat på grund av sömnproblem och en ojämn energibalans, och fick diagnosen adhd. Han upplevde också att det kunde bli problematiskt i sociala sammanhang.

– Jag var för fokuserad på att prata om mig själv och en dålig lyssnare. För att bli omtyckt behöver man vara en god vän och lyssna lika mycket som man pratar.

Nu tar han medicin som bland annat har hjälpt honom att sova bättre, få en jämnare energinivå över dagen och bli mer kontrollerad. Jon Olsson understryker att han är stolt över sin diagnos och säger att de positiva sidorna har varit fler än de negativa.

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons