Nästa artikel

Under april har dokumentärserien ”30 liv i veckan” premiär i SVT. Serien handlar om självmord och består av tre delar där programledarna träffar experter och personer som på olika sätt har drabbats.

Programledare är skådespelaren Sofia Helin och journalisten Anne Lundberg som vi bland annat är vana att se i ”Antikrundan”. De har båda själva erfarenheter av självmord och psykisk ohälsa. Både Anne Lundbergs pappa och farfar begick självmord och Sofia Helins farmor gjorde flera självmordsförsök. Sofia har även själv lidit av depressioner.

Vid sidan av att möta personer som har drabbats på olika sätt kommer de också att prata med experter inom området. Tanken är att öka kunskapen och förståelsen för hur vi kan hjälpa varandra och försöka minska antalet självmord i Sverige.

– Journalistiken har alltid haft ett ambivalent förhållande till självmord, men forskning visar att det går att tala om självmord på ett förebyggande sätt. Därför gör SVT den här serien om en mycket viktig och tabubelagd samhällsfråga, säger Helena Olsson, programbeställare för samhällsprogram och dokumentärer på SVT, i ett pressmeddelande.

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons