Nästa artikel

  • Madeleine Lidman driver Hemmaföräldrars nätverk och menar att stressiga miljöer i förskolorna kan bidra till ökningen av antalet adhd-diagnoser.

  • Lisa Thorell är adhd-forskare och professor vid Karolinska Institutet i Stockholm.

  • Genrebild. Antalet yngre barn som är inskrivna på förskolan har ökat och även vistelsetiderna har blivit längre.

Premium Det pratas alltmer om kopplingen mellan skolans pedagogik och den kraftiga ökningen av antalet adhd-diagnoser – men skulle samma sak kunna gälla förskolan? Det menar i alla fall debattören Madeleine Lidman, grundare av Hemmaföräldrars nätverk. Hon efterfrågar forskning om hur förskolans stimmiga miljö med stora barngrupper och låg personaltäthet påverkar hjärnans utveckling hos barnen. ”Det är ett känsligt ämne, men jag hoppas att någon modig hjärnforskare kan titta närmare på detta”, säger hon till Special Nest.

Special Nest rapporterar regelbundet om den svåra skolsituationen för elever med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism. Till exempel visar forskning att elever med autism har betydligt högre frånvaro och lägre måluppfyllelse än elever utan diagnos – även elever med adhd missar i högre utsträckning att nå kunskapsmålen, enligt studier. I en intervju i Special Nest nyligen argumenterade Johan Söderlund, överläkare och specialist i psykiatri, för att det framför allt

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Liv & Hem
Annons