Nästa artikel

Vart tredje barn med Downs syndrom har också neuropsykiatriska diagnoser som autism eller adhd. Det visar en studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

De senaste åren har forskarna uppskattat att 5-10 procent av barnen med Downs syndrom också har autism eller adhd, alltså fem till tio barn av sammanlagt 100. I studien ”Autism och ADHD vid Downs syndrom” framgår att antalet är högre än så.

–  42 procent av barnen hade autism och 34 procent adhd. Därför rekommenderar vi att screening införs för barn med Downs syndrom, i åldern 3-5 år för autism och i åldern 5-6 år för adhd. Detta för att kunna ge rätt stöd till familjen och rätt anpassning i förskola/skola, säger Ulrika Wester Oxelgren, överläkare på Akademiska barnsjukhuset och ansvarig för forskningsstudien i Uppsala, i ett pressmeddelande.

Studien har gjorts i samarbete mellan forskare från Akademiska sjukhuset och forskare från de nordiska länderna samt Storbrittanien. I Uppsala deltog 40 barn i åldrarna 5-17 år. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Developmental Medicine and Child Neurologys webbutgåva och publiceras inom kort i pappersutgåvan.

Kategorier: 
Forskning
Annons