En stor utmaning för forskarna är att göra en distinkt gränsdragning mellan autismspektrumtillstånd och social ångest. Den nya blickstudien från Uppsala universitet, som genomförts i samarbete med Karolinska institutet och barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm, vill tydliggöra skillnaderna.
Forskarna har i undersökningen låtit 25 tonåringar med diagnosen social fobi orientera blicken mot bilden av mänskliga ögon som presenterades tillsammans med ett antal andra mer ickesociala objekt. Samtidigt mättes deltagarnas ögonrörelser med hjälp av infrarött ljus för att registrera blickskiften. Resultatet visar att graden av socialt ångest varierar trots att samtliga personer hade social fobi. Den fanns också en variation med koppling till graden av individernas autistiska symptom.
Personerna med höga drag av autistiska symptom tog längre tid på sig att titta mot ögonen på skärmen, vilket tyder på att andras ögon inte fångar deras uppmärksamhet lika snabbt. Personerna med hög grad av social ångest utmärkte sig istället genom att de tittade bort från ögonen efter att de hade fäst blicken på dem.
– Vår studie tyder alltså på att autistiska drag och social ångest är kopplade till olika processer i hjärnan. Medan autism är relaterat till problem med att rikta uppmärksamheten snabbt mot viktiga sociala stimuli, verkar social ångest vara relaterat specifikt till socialt undvikande, säger Johan Lundin Kleberg, doktorand vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Mammor till tonåringar med autism vittnar om ständig kamp i vardagen: "Om jag inte orkar då finns det ingenting"
- Läs- och skrivkrisen i skolan slår hårt mot elever med autism
- Så här funkar WISC-testet
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Lista: 10 npf-vänliga julklappstips
- Mentalisering – att se sig själv utifrån och andra inifrån