Nästa artikel

  • Zheng Chang och hans forskarkollegor undersöker sambanden mellan användandet av adhd-läkemedel och risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Premium Antalet adhd-diagnoser har ökat kraftigt de senaste åren och i takt med det även användningen av adhd-läkemedel. Trots att medicinerna hjälper många i det dagliga livet har det funnits en oro inför hur kroppen påverkas på lång sikt – vilka effekter får läkemedlen på hjärt- och kärlsystemet? Nu undersöks detta vid Karolinska Institutet. Special Nest har intervjuat forskaren Zheng Chang om vad de vet om riskerna idag.

– Vi har fokus på forskning om adhd eftersom diagnoserna ökat så mycket de senaste åren, liksom den medicinska behandlingen, inte bara i Sverige utan i världen. Med en ökad medicinering har frågor väckts om vilka effekter det får på hjärt- och kärlsystemet på längre sikt och vi ser risker som högt blodtryck och hög hjärtfrekvens, säger Zheng Chang. Zheng Chang är senior forskare vid avdelningen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska Institutet, KI, i Sto

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Forskning
Annons