Nästa artikel

  • Zheng Chang är senior forskare inom medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet i Stockholm.

  • Lotta Borg Skoglund är adhd-forskare, överläkare i psykiatri samt välkänd för flera böcker om adhd.   

  • En ny svensk studie visar att det föreligger en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar vid långvarig användning av adhd-läkemedel.

Premium I en ny studie vid Karolinska Institutet i Stockholm visar Zheng Chang och hans forskarkollegor att långvarig användning av adhd-medicin ökar sannolikheten för hjärt- och kärlsjukdomar. När Special Nest ringer upp Zheng Chang för en intervju bekräftar han resultaten, men han varnar samtidigt för en övertolkning av risken. "Som vid all medicinsk bedömning bör kliniker också se till individen och väga riskerna mot de väldokumenterade fördelarna med adhd-medicinering för patienterna", säger han. Även läkaren och forskaren Lotta Borg Skoglund är inne på samma spår.

– Vi har forskningsfokus på adhd eftersom diagnoserna och den medicinska behandlingen ökat så mycket de senaste 20 åren. Vi har frågat oss vilka effekter användningen av adhd-mediciner kan ha och i vår nya studie ser vi att det föreligger en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar vid långtidsanvändning av adhd-läkemedel, säger Zheng Chang. Zheng Chang är senior forskare inom medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han forskar om adhd och

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Annons