Nästa artikel

  • "Omega-3 är viktigt för vår hjärna, men vi vet inte mycket om vad det betyder för adhd eller add", säger forskaren Judeson Joseph.

  • Barn- och ungdomspsykiatern Judeson Joseph är en av forskarna som genomför studien. Här under en föreläsning som du kan se på Youtube.

Premium Livsmedelsverket konstaterar att svenska ungdomar äter för lite fisk. Omega-3 har fått gott rykte i npf-världen fastän forskningsstudierna hittills har varit förhållandevis små. Men norska forskare rekryterar just nu minst 300 barn med adhd-diagnos för en omfattande dubbelblind studie om fettsyrans möjliga fördelar.

Just nu pågår förmodligen världens hittills största forskningsprojekt om fettsyran omega-3 och dess effekter på barn med adhd. Det är kanske ingen överraskning att studien genomförs i laxarnas land, Norge. Minst 300 barn med adhd ska nu äta tillskott med omega-3, eller placebo, för att bland annat se om koncentrationen, språkförmågan och problemlösningen förbättras, rapporterar UiT Norges arktiske universitet. Forskningen finansieras med statliga medel via Helse Nord RHF. – O

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Annons