Nästa artikel

  • "Det är patientfarligt med både över- och underdiagnostisering", säger Kristina Taylor, ordförande för Sveriges Psykologförbund.

  • "Många som utreder stirrar sig blinda på detaljer som dålig ögonkontakt och då hittar man alltid något som stämmer med diagnosen", säger psykiatern Lena Nylander.

Premium ”Antalet ställda autismspektrumdiagnoser har ökat lavinartat”, konstaterade psykiatern Lena Nylander i ett blogginlägg i början av året. Och i somras skrev Sveriges Neuropsykologers förening och Sveriges Psykologförbund en debattartikel med rubriken "Snabbt ställda diagnoser riskerar att slå fel”. Special Nest har intervjuat Kristina Taylor, ordförande i Sveriges Psykologförbund, och psykiatern Lena Nylander om det stigande antalet npf-diagnoser.

I ett inlägg på Gillbergcentrums blogg skrev psykiatern Lena Nylander, i februari i år, att ”antalet ställda autismspektrumdiagnoser har ökat lavinartat, både när det gäller barn och vuxna”. Hon varnade därtill för att diagnoskriterierna ska urholkas och skrev att ”det finns några nya studier som visat att det behövs allt färre symtom för att man ska få en autismdiagnos i Sverige”. – Forskare ser att det krävs färre symptom för att det ändå ska leda till diagnos. Be

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Annons