– Namnet Picture My Life betyder ungefär föreställ dig mitt liv. Det är en visuell, digital dagbok om barnets dag och liv, säger Maria Skantz som är en av grundarna till Picture My Life – en digital plattform för kommunikation mellan hem, skola och andra viktiga personer i barnets närhet.
Idén till Picture My Life föddes ur en personlig erfarenhet – att göra livet enklare, mer inspirerande och utvecklande för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar samt deras familjer och pedagoger. De fyra grundarna har erfarenhet inom kommunikation, formgivning och utbildning inom vård, hälsa och omsorg. De såg att det, trots den tekniska utvecklingen i samhället, saknades ett smidigt verktyg för kommunikation.
– Idag sker mycket av kontakten kring barnen i handskrivna kontaktböcker där bilder ska skrivas ut och sedan klippas och klistras på plats. Det kräver mycket tid. Dessutom ska barnet få med kontaktboken eller pärmen till och från skolan, säger Lisa Lidgren. Den digitala dagboken ger snabb respons, är effektivare för pedagoger och är tillgänglig överallt. En traditionell kontaktbok är lättare att tappa bort. När den finns på nätet riskerar man som pedagog inte heller att skicka hem fel bok.
Effektivt och smidigt
Picture My Life vill med sin digitala plattform göra så att kontakten sker smidigare, enklare och snabbare. Under året har de tagit hjälp av fokusgrupper bestående av lärare och vårdnadshavare för att ta reda på vilka funktioner man kan tänkas behöva. De har också låtit flera pedagoger och elever testa tjänsten. Annika Stock är specialpedagog på Västbergaskolan i Stockholm och en av de som använder sig av dagboken.
– Det här är ett verklighetsförankrat hjälpmedel som fyller ett stort behov. Och förut la jag ner mellan 30 minuter och en timme på daglig kommunikation. Nu går det på tio minuter, säger hon.
Dagboken kan delas mellan skola, korttidsboende och hem. Man har också möjlighet att bjuda in mor- och farföräldrar, syskon och andra närstående.
– Det stärker barnens sociala nätverk, säger Yvonne Malmström Grimme.
Eleven själv får också ett eget inlogg till sidan – en förenklad version där de kan skriva, lägga in bilder och läsa och titta på inläggen.
– De har ingen raderafunktion, det ska inte gå att råka ta bort något inlägg, säger Yvonne Malmström Grimme.
Visuellt stöd
Utformningen av Picture My Life är enkel att manövrera och ger en tydlig överblick. Dagboken fylls på som ett blogginlägg där man kan skriva text, lägga in bild och kommentera. Till dagboken är också bildbaserna Pictogram och Ritade Tecken kopplade.
– På sidan kan man också skriva in information som skola och hem behöver veta. Han hen ätit idag? Sovit? Vem hämtar och så vidare, säger Lisa Lidgren.
I skrivande stund är 5 skolor kopplade till sajten.
– Tanken är att skolor ska prenumera på vår tjänst och bjuda in föräldrarna, men vi har också en lösning för föräldrar om skolorna är trögstartade, säger Yvonne Malmström Grimme.
Nästa steg för gänget bakom Picture My Life är att skapa en schemafunktion. Där ska man kunna ha olika typer av individuella scheman för exempelvis morgonrutiner, ADL, aktiviteter och skola. Förhoppningen är att schemafunktionen kommer att släppas våren 2016.
– Vår ambition är att på sikt nå ut till fler länder. Bildspråket och behovet av kontakt är det samma oavsett var man bor, säger Lollo Andström.
Skolan kan prenumerera till priset 1 500 kronor/elev och år. De bjuder sedan in föräldrarna. Föräldrarna kan i sin tur bjuda in ytterligare 2 personer till för 19 kronor i månaden om man vill dela dagboken med släkt och vänner. Om inte skolan prenumererar kan vårdnadshavare betala 95 kronor i månaden för att bjuda in lärare och mentorer.
Alla som vill kan testa tjänsten gratis en månad.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Läkaren: Elevers frånvaro kan bero på utmattningssyndrom
- Kritiken: Elever får inte det stöd som de har rätt till
- Så här funkar WISC-testet
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Forskning: Skolhundar kan minska skolfrånvaro
- Så fungerar adhd-medicin
- Mentalisering – att se sig själv utifrån och andra inifrån