Nästa artikel

I måndagens ”Malou efter tio” i TV4 visades en intervju med den danske professorn och läkaren Peter C Gøtzsche. Han går hårt åt psykiatrin och är djupt kritisk mot den, enligt honom, allt för omfattande utskrivningen av psykofarmaka.

Enligt Peter C Gøtzsche, som bland annat har skrivit den kontroversiella boken ”Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse” (Karneval förlag, 2016), är läkare och myndigheter korrumperade av läkemedelsbolagen. Han anser att 98 procent av den psykofarmaka som skrivs ut är onödig. Något han dock är noga med att påpeka är att man aldrig ska sluta med medicinering tvärt och på egen hand.

– Jag betraktar adhd som en epidemi, en social konstruktion, och inte som en sjukdom. Det är klart att några människor är oroligare än andra och stör mer, så har det alltid varit. Jag tycker att det är fel att vi har en diagnos som heter adhd och ännu mera fel att man ger dessa personer knark på recept, för det är vad det är, säger han i inslaget.

Peter C Gøtzsche är publicerad i internationella tidskrifter och får stöd av andra läkare – men det finns också många som menar att han går alldeles för långt. I en efterföljande debatt besvarades hans kritik av Åsa Nilsonne, psykiater och senior professor i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet, och Rickard Flodin, överläkare vid Nacka psykiatriska öppenvård. 

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons