Nästa artikel

  • Caroline Comstedt är just nu mammaledig med sitt fjärde barn. Hon är utbildad socionom och har även läst steg 1-utbildningen i psykoterapi.

  • Moderering av gruppen är en daglig rutin. ”I dag har vi en varm och fin grupp, men har gått på några nitar och nättroll på vägen”, säger Caroline Comstedt.

Facebookgruppen för NPF-föräldrar föddes ur ensamheten och tvivlet som uppkommer i spåren av tuffa konflikter med omgivning och myndigheter. Men grundaren Caroline Comstedt var aldrig ensam – i dag är gruppen Fantastiska Föräldrar en gemenskap med närmare 5 000 medlemmar.

Grundaren och fyrbarnsmamman Caroline Comstedt bläddrar vant genom Fantastiska Föräldrar-flödet: här finns trådar om metoder, diskussioner om mediciner, råd om barnens sömnproblem… Gruppen är en plats där NPF-föräldrar kan stötta varandra och diskutera i lugn och ro. Caroline Comstedt startade gruppen i slutet av 2012, allt började med hennes känsla av ensamhet och otillräcklighet.

– Det har varit svårt och ensamt i många perioder. När jag var mammaledig med mitt tredje barn gick min son, som har ADHD och atypisk autism, in i förpuberteten samtidigt som skolan kapsejsade. Då blev längtan efter gemenskap och förståelse ännu större, för tre år sedan fanns knappt föräldrabloggar om NPF, berättar Caroline Comstedt.

 

”Ska inte vara ytterligare slagfält”
Visst fanns det böcker, pedagoger och vårdproffs som förklarade mekanismerna bakom NPF, men ingen stödgrupp som peppade när okunniga människor i kollektivtrafiken eller i simhallen sa elaka saker. Fantastiska Föräldrar startade med att Caroline bjöd in de NPF-föräldrar hon redan kände och medlemsantalet ökade i lavintakt: gruppen var efterlängtad.

– Än i dag är jag noggrann med att hålla en fin och varm stämning i gruppen, NPF-föräldrar utkämpar redan så många krig och Fantastiska Föräldrar ska inte vara ytterligare ett slagfält. Vad vi behöver är värme, gemenskap och förståelse. Här kan vi utbyta tröst, pepp, råd och vardagstips som vi aldrig kan få någon annanstans, säger hon.

Fantastiska Föräldrar har fått ringar utanför skärmarna. En föräldragrupp på västkusten har anordnat picknick, i Ullared träffas ett gäng mammor regelbundet, det har till och med skett parbildningar tack vare Fantastiska Föräldrar. Många har fått vänner för livet. Caroline själv öser beröm över Pia Fridlund som hjälper till med modereringen av gruppen. Tillsammans får de regelbundna kärleksbombningar från medlemmarna och uppriktiga mejl som uttrycker tacksamhet över att gruppen finns.

– Det är något särskilt med att hitta likasinnade som du kan vara helt öppen med. Tänk att jag en gång i tiden trodde jag var helt ensam i detta! I sociala medier ger inte alltid en rättvisande bild av människors vardag, med konflikter och dammtussar i hörnen. I Fantastiska Föräldrar får och vågar alla vara sig själva och dela glada, ledsna och arga tankar. Föräldraskap är fantastiskt men emellanåt också tufft och jobbigt, men delad börda gör vardagen så mycket lättare, säger Caroline Comstedt.

Caroline Comstedts föräldratips

1. Vårda vuxenrelationen. Den är så rasande viktig! Om inte föräldrar håller ihop och orkar, så mår inte barnen bra heller. Sök stöd och hjälp via kommunal familjerådgivning eller socialtjänsten. Du kan behöva tjata men stå på dig – du har rätt till hjälpen!

 

2. Kunskap är värdefullt. Lär dig mer, men bara när du har tid och ork. Läs böcker och utbilda dig, till exempel kurserna som erbjuds av ADHD-center eller Autismcenter.

 

3. Strunta i folk ibland. Försök att inte ta åt dig av oförstående människor, lita på dig själv. Det tog tid för mig, men i dag vet jag att människorna vill väl – men de har helt enkelt inte varit i min sits.

Annons