Nästa artikel

  • "När det är obehagligt att bajsa, eftersom att man har erfarenhet av att det kan göra ont, tenderar man att undvika det. Då blir man ännu mer förstoppad. Man kanske inte ser kopplingen eller lyssnar på föräldrarna som ber en att gå på toaletten trots att det gör ont, så man undviker att bajsa och blir ännu mer förstoppad", säger Bella Berg.

Premium Att bajsa på sig, eller använda blöja även högre upp i ålder, är ett relativt vanligt problem hos barn med autism. Men det går att avhjälpa. – Omgivningen behöver kartlägga, planera och lägga upp det i små steg, tålmodigt hålla sig till planen och tänka på att det tar lång tid att jobba med, säger Bella Berg, psykolog och beteendeanalytiker.

Alla barn behöver hjälp med att lära sig att gå på toaletten. Barn med normal utveckling lär sig via att härma, de motiveras av social förstärkning, uppfattar lätt vad andra tycker, vill inte dra på sig andras ogillande och har ofta en medfödd drivkraft att vilja kunna själv. Det är vanligt att barn med autism har svårt att sluta med blöjan. Det finns väldigt lite forskning om vad det beror på, men en teori är att det, som med inlärning av alla andra färdigheter, har att gö

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Liv & Hem
Annons