Nästa artikel

  • Genrebild.

  • Annika Laestadius är en av psykologerna bakom debattartikeln som kritiserar regeringens fokus på disciplinära åtgärder för ökad trygghet och studiero i skolan.

  • Zandra Christiansen är en av psykologerna bakom debattartikeln som kritiserar regeringens fokus på disciplinära åtgärder för ökad trygghet och studiero i skolan.

  • Björn Öckert är professor vid Uppsala universitet.

Premium Den S-ledda regeringen ändrar skollagen för att skapa mer trygghet och studiero i skolan. Bland annat ska det finnas tydligare befogenheter för skolans personal att vidta olika disciplinära åtgärder när situationen kräver det, vilket innefattar att kunna ingripa fysiskt. Flera av förslagen har redan sågats av Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och nyligen röt även ett gäng psykologer ifrån. Special Nest har intervjuat två av dem.

Det är sammanlagt 35 psykologer som i en gemensam debattartikel i tidningen Dagens Samhälle kritiserar regeringens initiativ för fler disciplinära åtgärder i skolan. Framförallt vänder de sig emot förslagen att fysiska ingripanden får användas, att det ska vara lättare att stänga av elever och att det ska vara lättare att placera elever i tillfälliga undervisningsgrupper mot föräldrarnas vilja. Annika Laestadius och Zandra Christiansen, två av de 35 psykologer som står bakom

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Skola
Annons