Nästa artikel

SWABA (Den svenska föreningen för beteendeanalys) fyller 20 år och firade detta med en tvådagarskonferens den 21-22 oktober. Och det blev ett lyckat arrangemang, enligt Dag Strömberg, ordförande för SWABA.

Syftet med konferensen var att belysa beteendeanalysens möjligheter och bredd samt presentera dess teorier, metoder och olika tillämpningsområden. Tanken var  också att konferensen skulle vara en mötesplats för personer från olika yrken som är intresserade av och nyfikna på beteendeanalys.

– Det blev ett lyckat 20-årsfirande med omkring 230 deltagare (tio gånger fler än de 22 första medlemmarna som deltog när SWABA bildades i Uppsala 1996). Det var ett omväxlande innehåll med både svenska och internationella talare. Till exempel amerikanska Jennifer Austin som betonade hur viktigt det är att anpassa insatserna till hela klassrumssituationen och samarbeta med lärarna när man gör en funktionell kartläggning och beteendestödsplan i skolmiljö. Och andra som visade hur beteendeanalys kan användas i arbete med smärtpatienter, barn med autism, djur, organisationer, personal i specialskolor och vid svåra beteendeproblem. Också mycket roligt att se hur deltagarna diskuterade med varandra i pauserna, säger Dag Strömberg.

Hur viktigt är det att arrangera sådana här konferenser?

–  För personer som är intresserade av hur man kan göra världen bättre med hjälp av beteendeanalys är det väldigt givande att få möjlighet att mötas. SWABA:s jubileumskonferens var en sådan mötesplats, för nya kunskaper men också för att inspireras och motiveras av att delta i ett socialt sammanhang med andra som delar samma intresse.

 

 

 

Kategorier: 
Forskning
Annons