Priset hette tidigare Svenska podradiopriset och har delats ut varje år sedan 2006 till Sveriges bästa podradio. Sedan starten har intresset för poddar vuxit enormt, och följdaktligen har förstås även konkurrensen blivit tuffare. Förra året kom drygt 120 000 röster in under finalen och totalt 198 poddar nominerades.
Priser kommer i år att delas ut i 16 olika kategorier kategorier, bland annat Barn & familj, Hälsa, Vetenskap & medicin, Utbildning, Musik och Sport & Fritid. Dessutom finns två gränsöverskridande priser som delas ut till den podcast som får flest röster – oavsett kategori. Dessa är Årets nykomling och det prestigefulla Årets podcast. Den som röstar behöver inte fundera på vilken kategori podcasten man nominerar har utan den sorteringen sker automatiskt när man skriver in poddens titel.
För den som är intresserad av neuropsykiatri finns flera poddar inom området, som "NPF-podden" med psykologen Bo Hejlskov Elvén och logopeden Ulrika Aspeflo, "Hjärnpodden" med barnläkarspecialisten Kristina Bähr och "delakänslan-podden" om psykisk ohälsa med fokus på barn och unga som är ett samarbete mellan Magelungen och Berghs School of Communication.
Tävlingen är nu öppen och det är fritt fram för allmänheten att gå in och rösta på sina favoriter. I slutet av månaden, den 27 november, går de fem poddarna med flest röster i varje kategori vidare till finalen. Rösträkningen börjar om i finalen, som pågår från den 28 november till den 11 december, och den som där skrapar ihop flest röster vinner.
Priset arrangeras och delas ut av byrån Daytona, som arbetar digital inovation, strategi och design.
Här hittar du mer info om Svenska podcastpriset 2016.
Läs också vad Special Nest tidigare har skrivit om poddarna:
Populärt innehåll idag
- Hon är mamma till fyra barn med npf-diagnoser
- Så här funkar WISC-testet
- 10 märkliga saker neurotypiker gör
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Författaren Lotta Lundh: ”Vi gjorde så många fel innan vi visste”
- Så tänker personer med autism om kärleksrelationer
- 10 saker varje barn med autism önskar att du visste