Nästa artikel

  • "Det är viktigt att lyfta fram att vi har kunnat jämföra samma kvinna vid flera graviditeter", säger forskaren Viktor H Ahlqvist om den nya studien.

  • "Vi hoppas att våra resultat ska kunna lugna blivande föräldrar och gravida mammor", säger Renée Gardner.

  • Barn vars mammor har använt paracetamol under graviditeten har inte en ökad risk för adhd, autism eller intellektuell funktionsnedsättning. 

Premium Kanske kan debatten nu avslutas om sambandet mellan gravida kvinnors användning av paracetamol och förekomst av exempelvis autism, adhd eller intellektuell funktionedsättning hos barn. För i den hittills största studien på området, som har genomförts vid Karolinska Institutet, finner forskarna inget sådant samband. Special Nest har intervjuat Renee Gardner och Viktor H Ahlqvist, två av forskarna bakom studien.

Barn vars mammor har använt paracetamol under graviditeten löper inte ökad risk för adhd, autism eller intellektuell funktionsnedsättning. Det slår forskare vid Karolinska Institutet fast i den hittills största studie som har gjorts inom forskningsfältet. Resultatet publicerades i den vetenskapliga tidskriften JAMA i april i år. – Vi finner ingen evidens för att paracetamol skulle ha något samband med autism, adhd eller intellektuell funktionsnedsättning, alltså att en gravid kvi

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Annons