Nästa artikel

  • Forskaren Kristiina Tammimies tycker att studien om lightläsk och autism har många brister.

  • Renee Gardner, forskare på KI, menar att forskare som hittar ett samband måste man vara försiktiga och följa upp det noggrannt.

  • Viktor H. Ahlqvist, doktorand på KI, menar att föräldrar och journalister ska se upp om en forskare går ut med en enda tung förklaring till vad som orsakar autism.

  • Genrebild. 

Premium En amerikansk studie om samband mellan gravida kvinnors konsumtion av lightläsk och autism hos pojkar fick spridning i svenska medier under hösten. När Special Nest stämmer av studiens resultat med forskare på Karolinska Institutet och kompetenscentret KIND i Stockholm är de kritiska – både till studien och till nyhetsbevakningen. "Det kan inte betraktas som en vetenskapligt genomförd studie", säger forskaren Renee Gardner.

– Studien har många brister och jag har fått många frågor om den. Jag tycker det är viktig att klargöra evidensen och jag tycker inte det var så bra rapportering i media. När det kommer en ny forskningsstudie av det här slaget borde journalisterna hämta in synpunkter även från andra forskare innan de går ut med uppgifterna, säger Kristiina Tammimies till Special Nest. Kristiina Tammimies är docent, senior forskare och forskargruppsledare vid KIND, ett kompetenscentrum i Stockho

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Annons