Forskarna studerade två grupper av barn: 83 barn som har haft respektive 81 barn som inte har haft uppförande- och beteendeproblem tidigt i livet. De analyserade sedan hur kosthållningen under graviditeten påverkade förändringar i (eller så kallad metylering av) genen IGF2, som är involverad i utvecklingen av vissa delar av hjärnan länkade till diagnosen adhd.
Resultaten visar att sämre kost under graviditeten – bland annat bestående av mycket socker och processad mat – är kopplat till en högre grad av metylering av genen IGF2 hos barnen med tidiga beteendeproblem, jämfört med hos barnen utan sådana problem.
Det finns också, enligt forskarna, ett samband mellan högre grad av metylering av IFG2 och symptom på adhd mellan 7-13 års ålder – dock enbart för de barn som har haft uppförandeproblem tidigt i livet.
Läs mer om studien här: http://www.kcl.ac.uk/ioppn/news/records/2016/August/Unhealthy-diet-durin...
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Pianot blev räddningen i det svåra – nu sprider Anna kunskap om autism
- Lästips: Autism och adhd hos äldre
- Magister Nordström släpper handbok för enklare vardag med adhd
- Neurotypisk och neurodiversitet – vad betyder begreppen?
- När du tvingas spela en roll – detta är maskering vid autism: 5 lästips
- Egenomsorg i fokus – så stärker du ditt psykologiska skydd i socialt arbete: "Jag vill fokusera på friskfaktorer"
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor