Nästa artikel

Forskare på Karolinska institutet har testat uppmärksamhet hos möss och kommit fram till att något som kallas PV-celler som sitter i främre hjärnhalva aktiveras när vi skärper uppmärksamheten.

Forskarna har kunnat se att nervceller som kallas för PV, parvalbumin-uttryckande nervceller, i den främre delen av hjärnans pannlob är de som kan optimera uppmärksamheten. Åtminstone hos möss, som de gjorde studien på.

I studien fick mössen en uppgift som krävde hög grad av uppmärksamhet. Samtidigt registrerades aktiviteten hos hundratals nervceller i deras hjärnor med hjälp av elektroder. Forskarna kunde flera sekunder i förväg se om musen skulle lyckas utföra uppgiften eller inte, utifrån hur stor aktivitet det var i PV-cellerna. När forskarna dessutom manipulerade PV-cellerna i en särskild hastighet, så kallad gammafrekvens, ökade koncentrationen ytterligare, och mössen löste uppgiften fler gånger.

– Forskningen har gjorts utan stöd från läkemedelsbolag, men nu pågår diskussioner om hur kunskapen skulle kunna användas för att ta fram nya och förbättrade läkemedel, säger ansvarig forskare Marie Carlén till Vetenskapsradion.

Studien är publicerad i tidskriften Cell.

Annons