Nästa artikel

  • "Intresset har varit stort och vi hoppas på ett bra mottagande", säger Björn Cronzell som har startat en app för barn med ätsvårigheter.

Special Nest har tidigare skrivit om superhjälteappen POOW som ska hjälpa barn med ätsvårigheter att få bättre aptit. Efter betatester under vintern släpptes den till försäljning i maj. Vi ringde upp grundaren Björn Cronzell.

Special Nest publicerade i höstas en artikel om Björn Cronzell som inom ramarna för företaget Poow Applications har släppt en app för att hjälpa barn med ätsvårigheter. Allting började med att Björn ville få sin egen son Jonathan, som 2,5 år gammal diagnostiserades med autism, att äta bättre. Han skapade en superhjälte vid namn POOW som utförde olika uppdrag, och i takt med att Jonathan åt av maten fick POOW kraft att lösa uppdragen. Metoden visade sig vara framgångsrik och ledde till att han började äta och fick en bättre inställning till mat. Denna hemmasnickrade lek ligger till grund för appen, vars innehåll Björn har utvecklat ihop med Emilie Hallgard på Code & Design i Malmö. Appen betatestades i vintras och säljs nu via Appstore.

– Förhoppningen är att vi ska kunna hjälpa så många barn som möjligt, eftersom ätsvårigheter är ett så utbrett stort problem, säger Björn Cronzell.

 

”Ska inte användas för evigt”
Appen är interaktiv och ska skapa incitament för barnet att äta. Det hela börjar med att föräldern tar en bild på en tom tallrik och sedan fotograferar samma tallrik med maten upplagd. Därefter visas en film om superhjälten POOW som huserar i en värld där han löser uppdrag, exempelvis räddar ett flygplan som har problem. För att POOW ska lyckas med detta måste han få energi, och detta får han om barnet äter av maten. För varje tugga som barnet tar suddas en bit av maten ut från tallriken och POOWS energibatteri fylls på. Så fortgår det tills uppdraget är slutfört. Finessen med appen är att föräldern kan ställa in så att barnet inte behöver äta all mat för ett lyckat uppdrag, exempelvis räcker det med att bara äta 25 procent ifall man vill börja med små steg.

– Poängen är att barnet äter och löser uppdragen tillsammans med hjälten och därmed får en anledning att vilja äta, istället för att föräldrarna ska tjata. Vi vill stärka självkänslan när det gäller mat och göra barnet bättre på att hantera lukter, smaker, konsistenser och temperaturer. Tanken är inte att barnet ska använda appen för evigt. Man ska lära sig att äta utan den.

 

”Appen kan användas på olika sätt”
Under vintern testades appen av barn med ätsvårigheter och deras föräldrar som Björn kom i kontakt med via bland annat sociala medier. Barnen var mellan tre och åtta år. En sak som Björn noterade under testerna var att framförallt de äldre barnen inte var så intresserade av själva uppdragen, utan snarare använde appen som ett bildverktyg för att motivera sig själv att äta.

– Vi har förstått att man kan använda appen på olika sätt. Föräldern behöver inte ta en bild på en tom tallrik i början, utan exempelvis på en glass, Pokémonkort eller någonting annat som barnet lockas av. Det kan bli ett incitament för barnet att fortsätta äta. Alltså för varje tugga så försvinner lite av maten på bilden medan glassen eller Pokémonkortet börjar visa sig, säger han.

 

”Vi blev nöjda”
Johannas åttaårige son drabbades av ätsvårigheter redan när han var tre månader och har i dag svårt med olika konsistenser, smaker och lukter. Han var ett av barnen som testade appen i vintras och skötte spelprocessen på egen hand – från att ta bilder till att sudda ut maten.

– Han använde appen i situationer då han inte hade lust eller vilja att äta någonting alls. Tack vare spelet gick han från att äta noll till att äta litegrann, så vi blev nöjda.

– Vi saknade den här appen när han var yngre. En superhjälte tilltalar barnen och fungerar som en klockren distraktion från obehaget som uppstår vid måltiden.

 

Stora förhoppningar
Betatesterna ledde till vissa justeringar i appen – bland annat ändrades användargränssnittet och ett uppdrag lades till. Tanken är att verktyget kontinuerligt ska fortsätta utvecklas och fyllas på med nya uppdrag. Snart ska appen utvärderas på barnhabiliteringen vid Länssjukhuset i Kalmar och vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Björn har stora förhoppningar om appen.

– Intresset har varit stort och vi hoppas på ett bra mottagande och att vi kan hjälpa så många barn och föräldrar som möjligt. I framtiden är planen att vi ska göra fler applikationer med POOW som ett återkommande inslag. En tanke är att göra en app för barn med språksvårigheter.

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons