Nästa artikel

  • "Det är många som kommer fram och vill gulla med Lynette, det kan vara svårt för folk att förstå att hon arbetar och inte ska tappa fokus för att kunna hjälpa mig att hantera vardagen", säger Nora.

Nora Thenander har add, asperger och har haft mycket ångestproblematik i hela sitt liv. Men sedan ett år tillbaka har hon fått ett nytt stöd i vardagen, genom npf-hunden Lynette. "Jag är själv imponerad över vilken skillnad hon har gjort för mig", säger Nora.

Det har nu gått ett halvår sedan npf-hunden Lynette blev examinerad.

– Jag är aldrig ensam längre. Det har tidigare varit en stor ångest för mig men nu finns Lynette alltid där för mig, säger Nora Thenander.
Idén om npf-hund väcktes efter att Nora Thenanders mamma läst en artikel om Gunilla Hultgren som var först i Sverige med npf-hund.

– Det hade börjat gå dåligt i skolan ännu en gång och jag började läsa på om hur det fungerade och kände att det kunde vara något för mig, säger Nora Thenander.   

Hon blev ganska snabbt nerslagen eftersom det skulle kosta 60 000 kronor att utbilda en assistanshund. Men sen hittade Nora föreningen Assistenthunden där hon i stället kunde gå en utbildning på distans för att utbilda en npf-hund för 16 000 kronor.

– Det är ju fortfarande mycket pengar men då gick det ändå att få ihop, säger Nora.

 

Lynette följer med Nora överallt
Noras mamma har en Welsh springer spaniel kennel och i den fanns Lynette som Nora för lite mer än ett år sedan kunde börja träna till npf-hund. Träningen gick ut på att försätta Lynette i olika situationer som hon sedan dokumenterade. En situation var att Lynette utan problem skulle kunna passera stora folksamlingar.

– Hon är ju min skugga som är med mig överallt och då får hon inte hindra min vardag på något sätt.

Träningen gick över förväntan och efter ett halvår blev Lynette examinerad. Som npf-hund får hon nu följa med överallt där Nora går, både i butiker, mataffärer och till och med inne i kabinen när Nora flög till Italien i augusti.

– Det gick jättebra att flyga med Lynette, jag vet inte hur jag hade fixat resan utan henne men det hade absolut inte känts så bra.

Lynette har en väst som visar att hon arbetar men Nora får ofta reaktioner när hon går in i butiker.

– Det är många som kommer fram och vill gulla med Lynette, det kan vara svårt för folk att förstå att hon arbetar och inte ska tappa fokus för att kunna hjälpa mig att hantera vardagen.

 

Svår skolgång
Nora har haft en tuff vardag under uppväxten. Ända sedan hon var barn har hon haft ångestproblematik och självskadebeteende. När hon var 11 år fick hon diagnoserna add och Asperger syndrom.

– Hela min familj har add och asperger så för mig har det alltid varit det normala, jag är ju samma person som innan jag fick diagnoserna. Men det som var bra var att jag kunde få hjälp och träffa andra i liknande situation.

Noras ångestproblematik och koncentrationssvårigheter har gjort att hon haft svårigheter med skolan.

– Det är svårt, jag har inte haft det stöd jag behöver och jag vet inte hur det stödet skulle vara eftersom jag aldrig haft en fungerande skolgång.

 

”Hon är väldigt duktig på att läsa av mig”
Nora upplever att Lynette har en lugnande effekt på henne. När hon märker att Nora mår dåligt så kommer hon alltid fram och tar kontakt.

– Hon är väldigt duktig på att läsa av mig, hon känner av när ångestattacker närmar sig eller jag blir stressad när det är mycket folk. Hon brukar känna av det innan det blir tydligt för mig.

Sedan några månader tillbaka bor Nora och Lynette i en studentlägenhet ovanför en loppis där hon ofta är på dagarna och hjälper till.

– Jag ville inte sitta instängd på rummet och klarade inte att gå i skolan längre. Det känns bra, på loppisen är det många med olika problem, diagnoser och psykisk ohälsa, och vi kan verkligen prata och förstå varandra.

Nora är sjukskriven från skolan igen sedan några månader tillbaka men hoppas att hon kan komma tillbaka nästa termin. Som 18-åring går hon också över till vuxenpsykiatrin som hon hoppas kan ge det bättre stöd och strategier för skolgången än vad hon upplevt hon har fått från BUP.

– Och jag måste säga att jag började plugga igen är mycket tack vare Lynette, hade det inte varit för henne hade jag aldrig gått tillbaka till skolan. Men nu måste jag få hjälp att hitta ett sätt som får det att fungera långsiktigt.

Till andra personer med npf-problematik som funderar på npf-hund rekommenderar Nora verkligen att testa om de har möjlighet.

– Det är en anpassningsperiod på några månader och det kändes skitläskigt när jag skulle gå in i affärer med Lynette. Men nu när jag har jag vant mig så är Lynette är något av det bästa som har hänt mig.

Kategorier: 
Hjälpmedel
Annons