Nästa artikel

  • Urban Söderberg är yrkeslärare på bygg- och anläggningsprogrammet och vill uppmärksamma praktiskt begåvade elever.

  • Maja Bergsten är en av alla praktiskt begåvade elever.

  • Caroline Sims är doktorand i pedagogik med inriktning mot särskild begåvning och redaktör för boken Särskild begåvning i praktik och forskning.

Premium Begreppet särskild begåvning förknippas oftast med framstående förmågor inom teoretiska ämnen, men det kan också handla om elever som är mycket skickliga inom mer praktiska områden: idrottstalanger, slöjdbegåvningar och snickargenier. Urban Söderberg är lärare på bygg- och anläggningsprogrammet och engagerad i hur skolan kan stötta denna ofta bortglömda elevgrupp. Special Nest har intervjuat honom.

– En elev på byggprogrammet fick konstruera ett förråd som en idrottsförening hade beställt. Det gick bra att låta eleven fördjupa sig på det sättet och arbeta självständigt, det gäller att tänka ett varv till som lärare. Men vi missar många särskilt begåvade på yrkesprogrammen, inte ens inom forskarcirkeln fick dessa ungas perspektiv riktigt plats, säger Urban Söderberg. Urban Söderberg har arbetat i byggbranschen i 25 år och varit lagbas på många byggen i Stockholmsre

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Skola
Annons