Nästa artikel

Fem procent av alla elever räknas som särskilt begåvade, men att vara intelligent och att lyckas i skolan är dessvärre inte synonymt. Ett rejält kunskapslyft kan leda till att fler unga begåvningar upptäcks. Risken är annars att dessa elever halkar utanför i skolan, den sociala gemenskapen och ibland även samhället, berättar Timmy Burchard, högstadielärare och ansvarig för Mensas ideella informationssatsning Gifted Children Program (GCP). Special Nest har tidigare publicerat flera artiklar på temat särskild begåvning. Här kommer ett gäng lästips.

Special Nests material bli inte inaktuellt på samma sätt som de dagsaktuella nyheter vi tar del av i det dagliga medieflödet. Du kan i stället se oss som en kunskapsbank dit du kan återkomma för att hitta artiklar om det som för tillfället är av intresse för dig. Prova på en gång genom att skriva in ett ämne som intresserar dig i sökrutan på startsidan: www.specialnest.se

Somliga av våra artiklar ligger inom Premiumformatet, vilket betyder att de är låsta och endast kan läsas av våra prenumeranter. Om du vill teckna en prenumeration kan du göra det här: http://www.specialnest.se/prenumeration

Sju Special Nest-artiklar om särskilt begåvade personer:

”Dessa barn mår ofta inte bra”: En intervju med specialpedagogen Pia Rehn Bergander som har skrivit en bok om elever med npf och särskild begåvning.

"Uppdrag: Särskilt begåvade elever": Här intervjuas försteläraren Ola Olsson om sitt arbete med särskilt begåvade elever.

"Hur många ben har en hund?": Filurum Sverige är en grupp på Facebook som vänder sig till särskilt begåvade personer och deras anhöriga. Läs intervjun med Anita Kullander, initativtagare till gruppen. 

"Många föräldrar gråter av lättnad": Detta är en intervju med specialpedagogen Mona Liljedahl som arbetar med särbegåvade elever och som är mamma till ett särbegåvat barn.

"Kompetens inom särskild begåvning är viktigt": Lektionstillfällen med fördjupning inom olika ämnen, högbemannat elevhälsoteam och specialpedagogisk kompetens. I denna Special Nest-artikel berättas om Alfaskolans recept för att fånga upp och utveckla särskilt begåvade elever.

"Särskilt begåvade barn behöver inte krav": Begåvning kan komma i olika skepnader och behöver inte alltid vara lätt att upptäcka. Det berättar den amerikanska psykologen Linda Kreger Silverman.

"Många missförstånd om särskilt begåvade barn": Detta är en intervju med högstadieläraren Timmy Burchard som är ansvarig för Mensas ideella informationssatsning Gifted Children Program (GCP).

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons