Forskare från A&M University i Texas, USA, tror att aminosyran karnitin som finns i bland annat mjölk och kött kan minska risken för att utveckla autism hos foster. Det skriver Illustrerad vetenskap.
Många är de som försökt lösa gåtan bakom autism, och hundratals olika gener har förknippats med autism. Ett av dem är genen TMLHE. TMLHE har en viktig roll i en kemisk reaktion som får celler att förbränna fettmolekyler för att producera energi som används till att bygga upp hjärnan i fosterstadiet. En mutation i den här genen har enligt forskare en negativ effekt på de neurala stamcellerna som bidrar till att utveckla hjärnan i de tidigaste stadierna.
I sin studie med möss såg forskarna från Texas att risken för autism, som är kopplad till TMLHE-mutationer, kan kontrolleras genom att fostret får tillräckligt med karnitin under den första tiden när hjärnan utvecklas. Bägge föräldrarna kan ge vidare en defekt TMLHE-gen. Flickor har två kopior av genen – en från bägge föräldrarna – medan pojkar endast har en kopia av genen från modern. Forskarna rekommenderar därför att kvinnor som har en TMLHE-mutation ska ta karnitin-tillskott under sin graviditet för att minimera risken för autism – speciellt hos hos pojkfoster.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Ny forskning: Autister om stress, maskering och välmående på jobbet
- Ökad risk för utmattning vid adhd – psykologen förklarar varför
- Hur ser personer med autism på att skaffa barn?
- Så kan förskolan bemöta barn i behov av mer stöd – 5 tips ur ny bok
- Den dolda kampen: Därför är trötthet vanligt vid autism
- Så här funkar WISC-testet
- Så tänker personer med autism om kärleksrelationer