Nästa artikel

  • "En person med adhd har svårigheter med självreglering och hämning av impulser i många situationer. Det kan också tänkas att personer med adhd upplever känslor starkare, att det sker en kraftigare signalering i hjärnan som gör att personen lättare överväldigas av känslor", säger psykologen Else Waaler.

  • Else Waaler är legitimerad psykolog sedan 2001 med inriktning KBT och specialist inom neuropsykiatri.

Premium Att bli nekad, kritiserad eller bortvald gör ont. Det kan dock kännas värre för personen med adhd, dessutom kan känslostormen vara svårare att hantera. En amerikansk psykiater har lanserat uttrycket "rejection sensitive dysphoria", eller RSD, ett särskilt begrepp för personer med adhd som undviker avvisning till varje pris.

Föreställ dig partnern som skruvar undan från din kram, vännen som läst ditt innerliga meddelande men struntat i att svara eller kollegan som avspisar din idé med syrlig kritik. Avvisning gör ont för alla, men kan vara extra smärtsamt för personer med adhd. – Vid adhd är det vanligt att ha med sig jobbiga och såriga erfarenheter av att ofta få kritik och bli avvisad av jämnåriga och andra viktiga personer under uppväxten, och det här kan skapa en känslighet för den här type

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Liv & Hem
Annons