Nästa artikel

  • Magnus Landgren är barnneurolog, docent i pediatrik och knuten till Gillbergscentrum, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet samt Skaraborgs sjukhus.

Premium Adhd är överrepresenterat bland personer som lider av fetma. Forskning pekar på att adhd-läkemedel kan ha positiv påverkan på viktnedgången, samtidigt som adhd-symptomen minskar drastiskt. Problemet är att adhd och övervikt behandlas som två separata problem i olika sjukvårdsorganisationer. Detta berättar Magnus Landgren, barnneurolog och docent i pediatrik vid Göteborgs universitet, i en intervju med Special Nest.

Patienten är 26 år gammal och läget ser inte bra ut. Han väger långt över hundra kilo, är arbetslös, bor hemma, spelar datorspel hela dagarna, kosten består oftast av pizza och hamburgare som sköljs ner med fyra liter läsk per dag. Han undviker att röra på sig eftersom lederna gör allt mer ont. Viktproblemen började i tonåren och skolresultaten dök under högstadiet, under andra året på gymnasiet hoppade han av skolan. Den tilltagande vikten har försökt stävjas av primärv

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Forskning
Annons