Nästa artikel

  • "Närmare fyra procent av alla ungdomar har försenat sömnfassyndrom. Det är viktigt att vården fångar in dessa personer så att de får korrekt diagnos och lämplig behandling", säger Katarina Danielsson.

Premium Många blir vissna i vinterns mörker. Du kanske redan känner till årtidsbunden depression, en annan konsekvens är krånglande sömnvanor som kan förklaras genom den i dag relativt ouppmärksammade diagnosen DSPD. Och hur ligger det till egentligen, kan vi mota mörkrets negativa effekter med ljusterapi? Häng med på en genomgång.

Låt oss drömma tillbaka till ett vanligt junidygn i Mellansverige. Redan halv fyra på morgonen börjar solens strålar sträcka sig över daggiga gräsmattor, för att värma oss ändå till klockan tio på kvällen. Ett halvår senare i samma svenska trakter råder midvinter med slask eller isvindar och ynka fem timmars dagsljus. I norra Sverige orkar solen inte ens upp för horisonten. En av konsekvenserna är att cirka fem procent av svenskarna lider av årtidsbunden depression – ofta i

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Liv & Hem
Annons