Nästa artikel

Idag är det många som ägnar sig åt spel via dator, tv eller mobiltelefon. Somliga spelar så pass mycket att det övergår i beroende. Men datorspelandet kan också medföra positiva saker – till exempel en social arena som individen kanske inte har tillgång till i verkliga livet. Här är några lästips från Special Nest om spelandets för- och nackdelar.

Special Nests material bli inte inaktuellt på samma sätt som de dagsaktuella nyheter vi tar del av i det dagliga medieflödet. Du kan i stället se oss som en kunskapsbank dit du kan återkomma för att hitta artiklar om det som för tillfället är av intresse för dig. Prova på en gång genom att skriva in ett ämne som intresserar dig i sökrutan på startsidan: www.specialnest.se

Somliga av våra artiklar ligger inom Premiumformatet, vilket betyder att de är låsta och endast kan läsas av våra prenumeranter. Om du vill teckna en prenumeration kan du göra det här: http://www.specialnest.se/prenumeration

Ett gäng Special Nest-artiklar som på olika sätt handlar om datorspelande:

"Datorspel kan öka barns intelligens": En intervju med Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap och en av forskarna bakom en studie om datorspelande och intelligens. 

"Gaming disorder: när spelandet går ut över resten av livet": Detta är en intervju med psykologen och forskaren Jenny Rangmar som har skrivit en forskningsöversikt om diagnosen gaming disorder.

”Vanligare med dataspelsmissbruk bland barn med adhd”: Här berättar vi om en svensk studie som visar att vart tredje barn med adhd uppvisar symtom på dataspelsmissbruk.

"Finska forskare utvecklar dataspel som ska hjälpa mot depression": En text om äventyrsspelet Meliora som testas av forskare vid Aalto-universitet. Målet är att spelet ska kunna lindra depression.

"En del kan spela 16 timmar per dygn":  Detta är en intervju med Patrik Wincent som är grundare av och vd för Dataspelsakuten och Internetakuten. När han var yngre fastnade han i ett destruktivt beteende med mycket datorspelande. Nu vill han hjälpa ungdomar som har fastnat i dataspelsmissbruk. 

"Dataspel kan ge social träning": I detta reportage frågar vi bland andra psykologen Bo Hejlskov Elvén om mycket datorspelande egentligen är ett så illavarslande beteende. 

"Minecraft i undervisningen": Här är en intervju med försteläraren Felix Gyllenstig Serrao som har hittat ett nytt sätt för att fånga elevernas intresse  – att använda datorspel i undervisningen.

 

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons