Nästa artikel

D-vitamin är ett näringsämne som ofta vållar diskussion. Å ena sidan nämns D-vitaminbrist i samband med flera sjukdomar. Å andra sidan är det svårt att få i sig D-vitamin. Den främsta källan till näringsämnet är solen. När strålarna träffar våra kroppar producera kroppen D-vitamin. Men eftersom vi i Norden knappast är bortskämda med många soltimmar behöver vi komplettera vårt intag med näringsrik kost. Spädbarn rekommenderas D-droppar från BVC från födseln och upp till två års ålder. Samtidigt är forskarvärlden intresserad av sambandet mellan D-vitaminbrist och uppkomsten av autismspekrumtillstånd. Special Nest har skrivit flera artiklar som berör D-vitaminfrågan. Läs mer här!

Special Nests material bli inte inaktuellt på samma sätt som de dagsaktuella nyheter vi tar del av i det dagliga medieflödet. Du kan i stället se oss som en kunskapsbank dit du kan återkomma för att hitta artiklar om det som för tillfället är av intresse för dig. Prova på en gång genom att skriva in ett ämne som intresserar dig i sökrutan på startsidan: www.specialnest.se

Somliga av våra artiklar ligger inom Premiumformatet, vilket betyder att de är låsta och endast kan läsas av våra prenumeranter. Om du vill teckna en prenumeration kan du göra det här: http://www.specialnest.se/prenumeration

Tre texter om D-vitamin:

"Depressionen som kommer med våren": Våren närmar sig med längre dagar och mer sol. För de flesta är denna årstidsförändring välkommen, men inte för alla. Här skriver vi om årstidsbunden depression.

"Livsmedelsverket vill öka D-vitaminet i maten – förslaget välkomnas av autismforskare": Mats Humble, överläkare i psykiatri, berättar i denna intervju om varför forskarvärlden blir allt mer intresserad av kopplingen mellan D-vitaminbrist och autismspektrumtillstånd.

"D-vitamin under graviditet kan minska risk för adhd": En kort text om en dansk studie som visar att D-vitaminkonsumtion under graviditeten kan minska risken för adhd-symptom.

Kategorier: 
Forskning
Annons