Nästa artikel

  • Katarina A Sörngård är psykolog och har bland annat skrivit Autismhandboken som innehåller olika sociala strategier för vuxna med autism.
  • Mio Dahlbäck säljer sina teckningar och träffar vänner på NärCon, ett cosplay-event som hålls i Linköping varje sommar.
  • Hanna Danmo arbetar som skribent och på fritiden gillar hon att vara hemma med sin man och sina katter eller att resa på kryssning och gå på fest med vänner.
Premium Bilden av att autistiska personer är isolerade ensamvargar som flyr undan socialt samspel utmanas både av forskning och av personer som själva är öppna om sina diagnoser. Visst vill personer med autism ha kompisar – men alla är olika och vänskap kan se ut på många sätt. Detta blir tydligt när Special Nest diskuterar vänskap med Mio Dahlbäck och Hanna Danmo, som båda har autism, samt psykologen Katarina A Sörngård.

– Jag är väldigt social och generellt mår jag bra av att ha vänner, men jag blir lätt trött och vill ha egen tid, så det kan gå veckor utan vänner ibland. För mig är det så att jag träffar dem mest på nätet och via chattar, inte så ofta i verkliga livet för mina nära vänner bor långt bort, säger Mio Dahlbäck. Mio Dahlbäck är 29 år och bor tillsammans med sin flickvän i Värmland. Han målar, tecknar och gör grafik för tv-spel. När Special Nest ringer upp honom för

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Annons