Nästa artikel

  • "Skärmarna har inneburit en stor förändring i samhället och i våra barns vardag", säger Pär Nyström, docent i psykologi vid Uppsala universitet.

  • Genrebild. Barnet på bilden har inget att göra med innehållet i texten.

Premium Debatten om barnens skärmtid har gått varm senaste tiden. Nu ska forskare ta itu med frågan genom en omfattande långtidsstudie där de följer 1000 barn från bebisåldern till högstadietiden. Målsättningen är att undersöka hur skärmanvändandet påverkar barnens kommunikativa och kognitiva utveckling. "Om även föräldrarna använder skärmar blir det helt enkelt färre interaktionstillfällen med barnen", säger forskaren Pär Nyström till Special Nest.

Barnens skärmtid har kommit att bli en ständigt aktuell diskussion som engagerar många, både forskare och privatpersoner. Svenska Läkaresällskapet har lyft fram skärmtiden som en tungt bidragande faktor till den psykiska ohälsan bland unga, forskaren Nanna Gillberg menar att skärmanvändandet påverkar både de sociala relationerna och vår uppmärksamhetsförmåga, samtidigt som dataspelsmissbruk (gaming disorder) idag är en formell diagnos som är vanlig bland unga med adhd. Nu har f

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Forskning
Annons