Nästa artikel

  • Johnny Ludvigsson är senior professor vid institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper på Linköpings universitet.

  • En ny studie visar att tarmflorans sammansättning i tidigt skede var annorlunda hos barn som senare i livet diagnostiserades med autism och adhd.

Premium En rubbad bakterieflora i mag- och tarmsystemet under första levnadsåret hänger ihop med ökad sannolikhet för adhd- och autismdiagnos senare i livet. Det visar en stor studie från Linköpings universitet och University of Florida. ”Anmärkningsvärt att skillnader i tarmfloran syns så tidigt”, säger professorn Johnny Ludvigsson till Special Nest. Forskarna såg även skillnader i förekomsten av PFAS-kemikalier och viktiga fettsyror.

Johnny Ludvigsson är senior professor på institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid Linköpings universitet. I mitten på 90-talet drog han i gång ett omfattande projekt för att undersöka orsakerna till sjukdomar som diabetes, den så kallade ABIS-studien, Alla barn i sydöstra Sverige. Det är detta material som ligger till grund för den nya studien om sambandet mellan barns tarmflora och neuropsykiatriska diagnoser. ABIS inkluderar totalt 17 000 barn som föddes mel

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Forskning
Annons