Nästa artikel

  • Eva Henje är psykiatriforskare vid Umeå universitet tillika överläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) vid Region Västerbotten.

  • Världshälsoorganisationen, WHO, prognostiserar att depression kommer att vara den vanligaste sjukdomsorsaken globalt 2030.

Premium Vid Umeå universitet inleds snart en större studie av en yogainspirerad gruppbehandling avsedd för tonåringar som är drabbade av depression. ”Vi har försökt skapa en behandling som är mer relevant för tonårshjärnan än dagens behandlingar”, säger forskaren Eva Henje i en intervju med Special Nest.

Föreställ följande. På rasten bestämmer sig 15-årige Niklas för att gå till skolans cafeteria. Samtidigt som han kommer in i lokalen börjar en grupp elever, som sitter vid ett av borden och som Niklas är halvt bekant med, att skratta högt. Plötsligt känner Niklas en orolig klump i magen och ett smärtsamt sting i bröstet: är det kanske mig de skrattar åt? Istället för att köpa fika – vilket han kom dit för att göra – och istället för att gå fram till någon i gruppen

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Forskning
Annons