Nästa artikel

  • Genrebild. Personen på bilden har ingen koppling till innehållet nedan.

Det är mycket vanligt att personer med beroendeproblematik också är diagnostiserade med adhd. Detta framgår av statistik från Socialstyrelsen. Special Nest har tidigare skrivit flera artiklar om denna samsjuklighet – här är några exempel där bland andra läkaren och adhd-forskaren Lotta Borg Skoglund intervjuas.

Special Nests material bli inte inaktuellt på samma sätt som de dagsaktuella nyheter vi tar del av i det dagliga medieflödet. Du kan i stället se oss som en kunskapsbank dit du kan återkomma för att hitta artiklar om det som för tillfället är av intresse för dig. Prova på en gång genom att skriva in ett ämne som intresserar dig i sökrutan på startsidan: www.specialnest.se

Somliga av våra artiklar ligger inom Premiumformatet, vilket betyder att de är låsta och endast kan läsas av våra prenumeranter. Om du vill teckna en prenumeration kan du göra det här: http://www.specialnest.se/prenumeration

4 Special Nest-artiklar om adhd och beroendeproblematik:

"Adhd är en av riskfaktorerna i vågskålen"​: Många med adhd drabbas av beroendesjukdomar, trots att samsjukligheten är vanlig så är vårdsystemet illa smort och sällan i linje med evidensbaserade insatser. Detta är en artikel om en ny handbok som visar hur beroendevården kan få ett lyft.

"Så kan psykiatri och beroendevård samverka": Att det finns samband mellan adhd och beroendeproblematik är forskningen enig om – ändå hamnar många unga med denna samsjuklighet mellan stolarna. Men det finns mottagningar där unga som söker psykiatrisk hjälp även screenas för droger. Detta är en artikel om PRIMA BUP i Järva som jobbar aktivt med drogtester.

”Splittrad vårdgivning som är extremt dyr”: Här är en intervju med läkaren och forskaren Lotta Borg Skoglund som menar att beroendevården, socialtjänsten och BUP borde sitta under samma tak för att kunna ge bättre vård till patienter med adhd och samtidig beroendeproblematik.

"Finns gemensamma genetiska riskfaktorer för adhd och missbruk": Detta är en personlig intervju med Tina Molén som kämpade i motvind i många år och missbrukade droger i perioder. När hon diagnostiserades med adhd vid 38 års ålder fick hon en förklaring till sina svårigheter.

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons