Nästa artikel

Brittiska forskare har jämfört olika sociala grupper för att se om någon har större benägenhet för depression och självskadebeteende. Här är grupperna som löper störst, respektive minst risk.

Goth är en subkultur med mycket svart och vitt smink, svartvita kläder – ofta åt det viktorianska hållet, och typisk goth-musik, som kan sägas vara en blandning av olika genrer, till exempel gotisk rock, punk och metal.

Unga mellan 15–18 år som identifierar sig som gothare löper enligt en brittisk studie störst risk för depression och självskadebeteende, jämfört med de i samma ålder som inte ser sig som gothare. Forskarna har följt tusentals barn från födseln och låtit dem genomgå både fysiska och psykiska tester från sju års ålder. Vid 15 år fick ungdomarna svara på vilken social grupp de identifierade sig med, och när de var 18 år utvärderades de för klinisk depression och självskadebeteende.

Det visade sig då att den grupp som låg mest i riskzonen för att bli deprimerade och skada sig själva var de som starkt identifierade sig med goth-kulturen. Kompisars påverkan och musik som sänker sinnesstämningen kan enligt forskarna vara ett par förklaringar, och trots att de inte vill påstå att gothare faktiskt blir mer deprimerade och självskadebenägna föreslår de att man ska vara uppmärksam på unga gothare som ligger i riskzonen, och ge dem stöd.

 Även skejtare och de som identifierade sig som enstöringar dokumenterades för något större risk än genomsnittet, medan de sportiga var minst benägna att bli deprimerade eller skada sig själva.

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons