Nästa artikel

Efter skolåren väntar ett vuxenliv präglat av arbete och karriär. Men för många unga är det idag inte alldeles lätt att få tag i ett jobb. Och för unga personer med neuropsykiatriska diagnoser är klivet ut i arbetslivet ofta extra stort och utmanande. Special Nest har tidigare skrivit flera artiklar på temat npf och arbetslivet. Här kommer 7 lästips.

Special Nests material bli inte inaktuellt på samma sätt som de dagsaktuella nyheter vi tar del av i det dagliga medieflödet. Du kan i stället se oss som en kunskapsbank dit du kan återkomma för att hitta artiklar om det som för tillfället är av intresse för dig. Prova på en gång genom att skriva in ett ämne som intresserar dig i sökrutan på startsidan: www.specialnest.se

Somliga av våra artiklar ligger inom Premiumformatet, vilket betyder att de är låsta och endast kan läsas av våra prenumeranter. Om du vill teckna en prenumeration kan du göra det här: http://www.specialnest.se/prenumeration

7 Special Nest-artiklar om npf i arbetslivet:

"Många i arbetslivet har aldrig ens hört talas om npf-begreppet": Amanda Engvall, 28, har varit öppen med att hon har Aspergers syndrom sedan hon diagnostiserades vid 17 års ålder. Hon arbetar som personalvetare och menar att kunskapen om npf behöver öka på arbetsplatserna.

"Så skapas bättre arbetsplatser för autistiska personer": Arbetslösheten är hög bland autistiska personer medan kunskapen om autism är låg på arbetsplatserna – men enkla anpassningar kan göra yrkeslivet enklare för personer med diagnosen. Forskaren Tatja Hirvikoski ger flera tips till arbetsgivare.

”Kompetens borde avgöra – inte social förmåga”: Att vara autistisk och försöka finna en plats i arbetslivet kan vara en stor prövning. Det berättar Eva Sjögren, Anna-Maria Olofsgård och Kim Talman, som samtliga arbetar på Arbetsförmedlingen. När Special Nest intervjuar dem om autism i arbetslivet pekar de på att en mer inkluderande arbetsmiljö och ökad kunskap om npf skulle göra skillnad.

”Känns som att jag har hittat rätt arbete”: Den tidigare sjuksköterskan Åsa Hedlund har autism och arbetar nu som forskare inom vårdvetenskap – ett yrke som hon trivs utmärkt med.   

"Så kan vägen till jobb underlättas för personer med autism": Här intervjuas den australiensiska arbetsterapeuten och forskaren Sonya Girdler om den höga arbetslösheten bland personer med autism.

"Blir otålig över att många inte har kunskap om autism": En intervju med läkaren Sophia Bergmann som har skrivit boken ”Välkommen till Autismland". Själv höll hon länge sitt tillstånd hemligt, men idag väljer hon att vara öppen och hoppas fler ska ”outa” sig för att bidra till förändring i arbetslivet. 

"De skriver om adhd på jobbet – så kan arbetsmiljön anpassas": Hur kan arbetslivet underlättas för personer med adhd? Detta är ett av huvudspåren i boken ”Adhd på jobbet” skriven av psykologen Martina Nelson och läkaren Lotta Borg Skoglund. 

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons